Tuesday, December 31, 2013

Hasil usaha 7 hari... officially

Inilah official result selepas seminggu berlalu :)

Tadaaaaaaaaaaaaaaa :D



Alhamdulillah.... Lagi seminggu in Kick Start Phase, then boleh masuk phase ke dua. Jom diet beramai2 hihihi...




XOXO

ifah

Saturday, December 28, 2013

Menggerakkan azam tahun lepas

Assalamualaikum... 

Lama tak duduk depan laptop dan mengarang kat blog ni. menjenguknya selalu, mengarangnya tak sempat...
Sekarang tengah study week, jadi adalah sikit masa untuk berjimba-jimba hihihi.. Berjimbalah sangat... minggu depan ada dua paper exam... pening kepala dah tua-tua nak masuk exam lagi.... Terasa tuanya bila masuk kelas tak boleh dah nak catch up dengan dua jam kelas.... Cepat masa berlalu...dah 30 tahun... 3 bulan lagi dah 31... aowwwh....

Kita tinggalkan pasal tu... Tahun baru 2014 bakal menjelma. Dah ada azam kawan-kawan???  hihihi... Azam tahun lepas saya pun tak tertunai.... Bukan tak menggerakkan, tapi apa yang terjadi adalah sebaliknya daripada azam... Azam tahun lepas nak turunkan berat badan.. try produk tu produk ni, cara itu, cara ini... tapi tak menjadi.... Lastly bukan beratnya turun, tapi naik disebabkan oleh kesan stop makanan tambahan untuk menurunkan berat badan.... Tapi masih tak berputus asa...hahaha... Insya Allah, harap-harap masalah berat badan boleh la bergerak turun guna cara ni... Cara yang saya maksudkan adalah Atkins Diet.

Mungkin dah ramai kat luar sana dah tahu pasal Atkins Diet, bagi saya benda ni baru bagi saya. Saya baru tau adanya cara diet begini. Semua orang cakap tak payah makan nasi nanti boleh turun berat badan. Jangan makan manis, jangan makan berminyak, jangan itu jangan ini....tapi tak boleh nak stick dengan cara tu bila semua tak boleh makan huhuhu... Atkins Diet ni pun lebih kurang sebenarnya, tapi bagi saya tidaklah terlalu membebankan sebab boleh makan goreng-goreng juga hehehe... 

Saya start Atkins Diet ni last Tuesday... So masuk hari ni dah 6 hari. Hari selasa depan lah baru cukup seminggu dan official berat turun akan di timbang.... Unofficially.... taaddaaaaaaaaaaaaaaa....



Alhamdulillah...cari ni berkesan.... Dan saya tak la rasa terbeban sangat nak diet cara ni...diet ni adalah diet low carb, high protein... Untuk info bolehlah google... banyak aja info kat google...

Ada 4 fasa dalam diet ni... 

Fasa 1 : Kick Start
Fasa 2 : Balancing
Fasa 3 : Fine Tuning
Fasa 4 : Life Time Maintenance


untuk lebih maklumat bolehlah rujuk disini:


Sebenarnya bagi saya Atkins Diet ni bukanlah diet ketat. Dietnya adalah untuk mengatur balik cara makan kita kearah pemakanan yang sihat... Diet biasa mungkin tak makan nasi dan terseksa bertahun tahun dan menyebabkan kita cepat putus asa... Selepas dah buat research sikit pasal Atkins Diet ni, rasanya dia lebih untuk cari the most suitable amount of carb yang badan kita boleh terima dan amount tu kalau kita makan secara berterusan tidak akan menaikkan berat badan. Selain tu kalau kita terlebih ambil carb maybe pada musim perayaan, kita dah tahu banyak mana karbohidrat yang perlu kita kurangkan dalam satu tempoh untuk menurunkan berat badan kita... 

Hehe panjang lebarkan entri kali ni... Harap-harap Azam yang tak tertunai tahun ni akan dapat digerakkan pada depan yang bakal menjelang ni... Doakan kejayaan saya... Pada yang nak mencuba, saya nak share link-link berguna untuk resepi. Boleh check kat bahagian kanan blog ni, saya dah tambah pasal Atkins Diet punya link. 


Mungkinlah lebih kepada western, tapi boleh kita olah menjadi macam kita punya makanan kerana all herbs are allowd in this diet... hihi... 

Setakat ini dulu untuk hari ni dan entri kali ni.... Moga menjadi manfaat bersama.

Wassalamualaikum warah matullahi wabarokatuh :)
 

XOXO

Ifah

Monday, December 02, 2013

Prof Muhaya - Celik Minda: Reset Minda Suami

Assalamualaikum....

Currently listening to this... Semoga dapat menjadi perkongsian yang bermakna buat semua...





Friday, November 29, 2013

Doa Rasullah kepada cucu-cucunya

Assalamualaikum ...

Kali ni saya nak kongsi doa yang Rasulullah sentiasa bacakan buat cucu-cucunya... Semoga perkongsian ini memberi manfaat bersama.


Maksudnya:

"Ya Allah, lindungi mereka dengan kalimahmu yang sempurna, daripada syaitan dan binatang buas, dan juga daripada bahaya hasad"





Friday, November 08, 2013

Anis 2nd Birthday & Our 3rd Anniversary...



Assalamualaikum…
Sekejap masa berlalu… dalam kesibukan melayari hari dengan study dan kerja, pejam celik-pejam celik, dah tiga tahun kami mendirikan rumah tangga… Anis Safia pun dah masuk 2 tahun 14 September lepas.
Oleh kerana keburuan waktu, tak sempat lagi saya nak tulis panjang2 nak update blog… dah banyak yang ketinggalan yang tak diupdate. 

Entri ni rangkuman celebration yang kami sambut in September & November. September kami sambut birthday Anis Safia yang ke-2. Dua kali anis sambut birthday. Kali pertama di rumah my mum bersama-sama sepupu-sepupu dia. Dalam bulan September ada tiga orang yang sambut birthday, abang saya yang sambut birthday yang ke 32, kakak (Fudzla Alia) anak perempuan kakak sulung saya dan Anis Safia. Jadi keknya pun gabungan 3 nama. 

Birthday cake Anis, kakak dan Pak Njang

Anis & Kakak potong kek

Kali kedua Anis celebrate di nursery dengan kawan-kawan tapi tak ambil lagi gambar dari cikgu huhu…so yang ada hanya gambar keknye je

Birthday Cake untuk celebration di nursery

Alhamdulillah… dah besar anak Ummi. Semoga Anis Safia binti Mohd. Suhaili akan menjadi anak solehah dan muslih… menjadi insan berguna kepada agama, bangsa dan negara.

 
Celebration kedua adalah 3rd Anniversary kami pada 6th November yang lepas… 

This year celebration lebih teratur dan sweet hehe sebab kami dah duduk asing dari mertua, so lebih privacy dan boleh aturkan kejutan untuk each other.

First kejutan hubby kepada saya. Saya dah baring nak tido, tetiba dia masuk bilik bawa sejambak bunga... 3 roses with  lily... Simbolik betul :)


The bouquet

Hmm... dalam hati pun kembang mekar macam bunga ros ni.. merah menyala hihi

Pagi esoknya turn saya plak buat surprise (surprise la sangat.. hehe)... Biasa ja.. saya letak kan hadiah pertama kat depan muka pintu.. pastu buat2 sibuk kat dapur hehe... So husband keluar nak hidupkan moto terus nampak hadiah tu... pastu kotak berisi hadiah kedua saya letakkan dalam raga moto dan dicover dengan jaket yang husband biasa pakai masa naik moto...

Hadiah pertama baju hujan GIVI yang husband dok bernyanyi nak beli dah beberapa bulan... tapi tiap kali nak beli ada aja halangan, emergency lah, bateri kereta konglah... mcm-mcm jadi sampai terbantut. So saya belikan untuk dia ...walaupun bukanlah hadiah yang romantik-romantik, tapi sekurang-kurangnya hubby boleh pakai... sekarang pun musim hujan.... Hadiah kedua, kotak biru yang berisi kad ucapan dan sarung tangan untuk menunggang motosikal... Kembang hati bila tengok husband pakai pegi keje :D 


Ingatkan dah habis dah surprise daripada hubby. Saya dah ke USM, Anis pun dah dihantar ke nursery, tetiba husband call, dia ajak date :D... Kami pergi tengok wayang after 3 years tak tengok wayang huhu... Hubby belanja makan dan jalan-jalan. Hadiah paling saya nak... mungkin dia pun nampak saya stress lately dengan urusan rumah dan study... 

Alhamdulillah, terima kasih Ya Allah atas nikmat cinta dan kasih sayang yang kau berikan kepada kami.... 

Malam tu, saya pulak treat husband dengan our version of candlelight dinner... together with Anis Safia. Saya masakkan nasi hujan panas, ayam percik favourite hubby dgn beberapa sidedish... Dan highlightnya adalah Devil Food Chocolate Cake yang first time saya buat khas untuk celebrate anniversary kami :) 

Devil Food Choc Cake

Amatur buat kek... Rujukan dari blog kak azlita... huhu sememeh je coklat... tapi ni lah kek yang paling cantik yang saya pernah buat :) Insya Allah akan ditingkatkan usaha :)


Our Candle light Dinner.. haha malu je .. tapi ini saja yang sempat disedikan dalam masa singkat... 


Sekian saja cerita kali ini.. Kita jumpa lain kalilah hehe... daa... nak tido ditemani mimpi indah... 

Nite semua :D (masa habis tulis ni jam dah 1.29 a.m ..)


XOXO

Ifah

Friday, October 18, 2013

Perubahan Hari Pasar Kemboja (Isnin,Jumaat dan Sabtu)

Assalamualaikum semua....

Maaf lama tak update blog (hehe macam la ramai peminat blog ni...). Kesempitan masa nak update blog sekarang. Rasa bersalah juga nak update blog tetapi paper jurnal belum siap bertulis :D...

Ini sedikit update untuk peminat Pasar Kemboja. Mungkin agak terlewat sikit saya update. Bermula 2 minggu lepas, Pasar Kemboja dah di buka pada hari Sabtu. Bermakna Pasar kemboja dibuka 3 hari iaitu Isnin dan Jumaat seperti biasa di tambah Sabtu pula :D. Ini berita buat setakat ini lah... Nanti kalau ada pertukaran lagi saya akan inform di blog ni.

Kisahnya Majlis Perbandaran Kerian tak izinkan Pasar Kemboja dibuka pada hari Isnin dan Jumaat. Jadinya pada hari Isnin dan Jumaat, penjual2 disebelah jalan Perak terpaksa berpindah ke jalan sebelah pulau pinang. Seperti semua maklum, Pasar Kemboja ni berada disempadan 2 negeri, Perak dan Pulau Pinang.
Baca berita di link ini: http://www.peraknews.com/berita-negeri/10278-kekecohan-pasar-kemboja-di-parit-buntar

Jumaat yang lepas saya ada pegi kejap, nampaknya tak berapa ramai sangat penjual yang berpindah ke jalan sebelah. Mungkin belum betul2 dapat beroperasi kerana masalah tempat. Yang pastinya, jalan disebelah Perak memang kosong. Hanya hari Sabtu diaorang buka kedai di jalan sebelah Perak. Jadi ini berita baik buat sesiapa yang tak dapat pegi Pasar Kemboja sebelum ni...

Ok, Selamat Bershopping, saya nak kena sambung tulis paper jurnal huhu...

See ya in next entry :)

Wednesday, September 18, 2013

Usah mengeluh bila sakit dan putus rezeki...

Sambil go through Facebook saya terbaca post yang dishare oleh member... Sangat bagus sebagai reminder kepada kita semua. Sharing is Caring :)

Four things that make your body sick;

1) Excessive talking.
2) Excessive sleeping.
3) Excessive eating.
4) Excessive meeting other people.

Four things that increases the wetness of face and happiness;

1) Piety.
2) Loyalty.
3) Generosity.
4) Being helpful to others without being asked.

Four things that stop Rizq (sustenance);

1) Sleeping in the morning (between Fajr and sunrise.)
2) Being irregular in prayers (Tariqu salah)
3) Laziness/idleness.
4) Treachery/dishonesty.

Four things that increase Rizq (sustenance);

1) Staying awake in the night for prayers.
2) Excessive repentance.
3) Regular charity.
4) Zikr (Remembrance of ALLAH)

Tuesday, August 20, 2013

Lama Tak Bersiaran



Assalamualaikum.... 
Lama saya tak berblog... Sibuk dan tak sihat... Anis juga tak berapa sihat... ;(
Semalam baru saja bawa Anis ke hospital... Alhamdulillah dah ok Anis... terpaksa saya dan hubby bergilir-gilir cuti... Hari ni turn hubby dirumah, jadi adalah masa sikit untuk siapkan kerja di USM...

Sedang sedih dan tak sihat macam ni, saya suka layan lagu ini untuk ingatkan diri...
Lama tak share lagu disini. Semoga anda juga sukakan lagu ini....  


video

Muhasabah Cinta

By : EdCoustic

Wahai... Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu

Tuhan... Baru ku sadar
Indah nikmat sihat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu

Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah....selama ini
Ya ilahi....
Muhasabah cintaku...

 
Tuhan... Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu
 

Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah....selama ini
Ya ilahi....
Muhasabah cintaku...


Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah....selama ini
Ya ilahi....
Muhasabah cintaku...
 
 
P/s: Doakan saya dan si manis Anis Safia sihat secepat mungkin... Rindu pipi chubby Anis yang dah cengkung ;(
 

Thursday, July 18, 2013

Lokasi dan Map ke Pasar Kemboja Parit Buntar

Assalamualaikum....

Lama saya tak update blog ni. Aktiviti harian dah semakin pack sekarang. Super bizi sekarang sebab saya dah start masuk lab dan start research. Supervisor saya pulak seorang yang sangat strict dalam soal research, so tak boleh nak main-main sangat dah macam masa research masters dulu.. Pening dah kepala. 

Opss... sebelum saya melalut. Kali ni saya nak masukkan lokasi Pasar Kemboja Parit Buntar. Saya minta maaf sangat pada adik-adik yang call tanya direction hari tu. Saya bagi Sekolah Kebangsaan Permatang Tok Mahat sebagai point untuk cari di google map. Rupanya bila saya cari dalam map, Sekolah tu tak pula ditunjukkan. So saya bagi 3 direction nak pegi ke Pasar Kemboja guna google map. 3 direction tu adalah seperti berikut:

1. Dari Pekan Nibong Tebal ke Pasar Kemboja.
2. Dari USM Nibong Tebal ke Pasar Kemboja
3. Dari arah Taiping ke Pasar Kemboja.

1. Dari Pekan Nibong Tebal ke Pasar Kemboja.


Link ke Google Map : http://goo.gl/maps/tqvNB

2. Dari USM Nibong Tebal ke Pasar Kemboja


Link ke Google Map: http://goo.gl/maps/KvSlN

3. Dari arah Taiping ke Pasar Kemboja.


View Larger Map



Link ke Google Map: http://goo.gl/maps/FpeVM


Kalau anda boleh rujuk dalam google map, Pasar Kemboja tersebut berada di sepanjang Jalan Padang.

Koordinate untuk buat rujukan adalah seperti berikut:

5.130996,100.477319

Harap-harap link ni dapat membantu untuk mencari Pasar Kemboja ye.

So, dah dapat direction. Boleh la pegi shopping raya hihi..

Anything, boleh contact saya ye.

P/S: Selamat Berpuasa... :D

XOXO

Afifah


Thursday, May 02, 2013

Cerita Motivate Diri

Bila membeli buku-buku kali ni, saya terkenang balik zaman stress masa mula kerja dulu... 

Salah satu buku yang saya beli dalam entri yang lepas banyak memberi motivasi dan keberanian untuk saya sedar apa yang saya mahu dalam hidup dan apa yang saya nak capai dalam hidup. 

Kenapa beli buku ni? Hehe... ada ceritanya...

Saya dapat kerja pertama lepas sebulan saya graduate... Happy gila masa tu... ramai lagi kawan-kawan yang belum dapat kerja, tapi saya dah dapat kerja... 

Tapi kegembiraan saya berakhir hanya dalam tempoh tak sampai 6 bulan... I have to work under a very  very very stressful management.  Walau sekuat mana saya bekerja dan berusaha, saya rasa “lemas” setiap hari bila ditempat kerja. So, masa nilah saya start mula baca buku-buku motivasi hehe ( dah terdesak baru cari ye hihi)... Masa nilah saya jumpa buku ni:




“How to Get from Where You Are to Where You Want to Be” ~ Jack Canfield.

Antara isi kandungannya adalah 25 Principles of Success:


1.       Take 100% Responsibility Of Your Life
2.       Be Clear Why You Are Here
3.       Decide What You Want
4.       Believe It’s Possible
5.       Believe In Yourself
6.       Become An Inverse Paranoid
7.       Unleash The Power Of Goal-Setting
8.       Chunk It Down
9.       Success Leaves Clues
10.   Release The Brakes
11.   See What You Want, Get What You See
12.   Act As If
13.   Take Action
14.   Experience Your Fear And Take Action Anyway
15.   Ask! Ask! Ask!
16.   Reject Rejection
17.   Use Feedback To Advantage
18.   Commit To Constant And Never-Ending Improvement
19.   Practice Persistence
20.   Practice The Rule Of Five
21.   Surround Yourself With Succssful People
22.   Clean Up Your Messes And Your Incompletes
23.   Develop Four New Success Habit A Year
24.   Stay  Focused On Your Core Genius
25.   Start Now!...Just Do It!



Berbekalkan motivasi dari buku ni lah saya memulakan langkah saya.  It took a year for me to take action!hehe.. Saya ulang baca buku ni 5 kali dan 3 kali istikharah sebelum saya ambil keputusan drastik yang mengejutkan semua orang ... SAYA RESIGN!... tanpa apa-apa clue, saya terus hantar resignation letter. 

Management counter-offer saya dengan gaji RM3,000 dan saya terus persistent dengan keputusan yang saya buat. Saya cakap dekat manager saya nak resign, titik!.. hahaha berani gila la time tu... saya berhenti tanpa plan yang kukuh pun time tu... Saya hanya bertawakkal kepada Allah kerana Allah dah gerakkan hati, insya Allah dia akan lorongkan saya ke jalan yang betul...

Saya berhenti kerja dengan alasan sambung belajar. Tapi masa tu saya belum pun apply untuk sambung belajar dan tiada biasiswa pun lagi yang saya dapat... Berbekalkan hanya RM3,000 bonus pada tahun tu, saya register belajar dan sara diri dengan gaji bulanan RM1,200 hasil kerja sebagai tutor dan part time lecturer. Selepas Semester ke 3 masters barulah saya dapat biasiswa... Alhamdulillah.... sekarang saya gembira dengan tindakan yang saya ambil. Ini yang saya mahu dan ini yang saya tahu... 

Masa saya berhenti kerja ada one of my collegues tanya macamana saya boleh seberani itu untuk resign. Terus ja saya bagi buku yang saya baca tu kepada dia. Dia juga mengalami masalah yang sama dengan saya. Tapi bila saya habis tempoh sebulan notis berhenti, dia belum habis baca buku tu, jadi saya hadiahkan kepada dia sebagai dorongan untuk dia. Moga buku tu memberi manfaat kepada dia... Saya dengar dia berhenti kerja juga selepas 5 bulan saya resign. Lepas tu saya tak dengar lagi berita dari dia... Mungkin dia juga sedang buat apa yang dia suka dan bekerja dalam bidang yang dia suka sekarang :D

Kenapa saya beli buku ni sekali lagi?... Bukan kerana saya kena cari direction semula, tapi sebagai pemberi semangat dan ingatan kepada saya dari masa ke semasa... biasalah.. manusia mudah lupa J ... Walaupun saya belum sampai ke tempat yang saya inginkan... saya sedang memanjat anak-anak tangga menuju ke tempat itu... Insya Allah... kita tengok dalam masa 3 tahun lagi :D... Masih ada 1 level lagi untuk saya completekan dan selepas ni kena set up advance level pulak!

So kawan-kawan... adakah anda dalam kemelut macam saya dulu? Struggling in your life? Work? Family Matters?.. TAKE ACTION!... “YOU CAN’T HIRE SOMEONE ELSE TO DO YOUR PUSH UPS FOR YOU”. Mungkin first step to do is get a motivation book for yourself. I have found mine... find yours!
Saya sedang buat apa yang saya suka.. Anda bagaimana??? Tepuk dada, tanya hati!


Till next entry! 

XOXO

Ifah

p/s: entry ni bukan untuk saya menunjuk-nunjuk, tapi untuk berkongsi bagaimana saya motivate diri saya untuk keluar dari kemelut hidup saya. Semoga menjadi manfaat bersama.

Wednesday, May 01, 2013

Hasil Belian Pasar Kemboja

Assalamualaikum :)

Jumaat lepas saya berkesempatan ke Pasar Kemboja. Ini hasil belian kali ini :D






 


10 pasang kain digital printed dengan batu...10 pasang ni bukanlah untuk saya semua. saya punya 4 pasang saje. 4 pasang lagi my eldest sister dan 2 pasang kami beli untuk my mom. Borong baju baru nak buat pakai ke Terengganu dan Kulim for brothers' wedding on 25 May 2013 dan 1 Jun 2013 hihi.. melaram baju baru lah kenduri nanti :D

Sorry for poor quality of the picture...sebenarnya colour baju ni terang-terang... mungkin sebab saya ambil gambar malam, colour baju nampak dull... 

Rasa2 kalau saya nakjual baju online ada tak sape2 nak beli hihi... :D.. Kalau ada, boleh comment... Jual murah2 ja.. Kat USM budak-budak jual RM95 sepasang untuk kain yang ada batu...Saya ingat jual RM60 termasuk harga pos pun dah ok dah ni. Sape2 nak???


Tuesday, April 30, 2013

Hasil Baucer Buku 2013



Ini kali kedua saya dapat baucer buku.  Kali pertama tahun lepas dengan nilai baucer RM200. Saya habiskan semua baucer di MPH dan mendapat baucer tambahan bernilai RM10.

Tahun ni, Alhamdulillah... Saya dapat baucer buku bernilai RM250 dan tambahan baucer RM50 daripada POPULAR kerana habiskan semua baucer di POPULAR. Mari kita tengok apa yang saya dapat kali ni :D



 


  

  1. 1 Hari 1 Resepi – Chef Hanieliza  
  2. Aku Terima Nikahnya – Hasrizal Jamil   
  3. 100 Ways to Motivate Yourself - Steve Chandler
  4. How to Get from Where You Are to Where You Want to Be – Jack Canfield
  5. Cintaku Luruh di Oxford – Noor Suraya & Imaen
  6. Alang Rebus Tak Empuk – Aimi Shabana


Untuk si kecil manis Anis Safia pun ada:
 
  1. Baby's First Library - Colours and Shapes  
  2. Baby's First Library - Animals 
  3. Rolling Crayon -saya tak letak gambar sebab dah selamat anis kerjakan 
  4. Drawing Block - ni pun x de dalam gambar.






Voucer buku dari POPULAR yang bernilai RM50 saya guna untuk beli buku dibawah :




Ensiklopedia Solat berharga RM100...Belian dengan kad popular,saya dapat 15% discount. jadi saya cuma tambah RM35 sahaja :D.. Alhamdulillah...rezeki tahun ni :)

 
XOXO

Ifah