Saturday, December 31, 2011

~ Selingan ~

Assalamualaikum :)...

Ini entri selingan cuma... hihi..while editing and correcting my thesis for final submission, saya menjadi addicted dengan lagu ini ... layann




Friday, December 30, 2011

I'm back!

Assalamualaikum....

Finally, I'm back... subhanallah.. lama betul tak berblogging... since submit thesis, I rarely pegi UIA, menyebabkan takde internet untuk online.. masa banyak.. tapi takde internet.. maka banyaklah entri-entri yang tertunda...I'll make sure I post every event hehe.. for future reference.. untuk tunjuk kat anak cucu kata my hubby... :D... 

Untuk menaikkan semangat, background dah ditukar and hopefully semakin rajinlah nak tulis disini...
Dengan tahun baru yang bakal menjelma,semangat baru juga datang together with a few azam dan project baru hihi.. semoga di permudahkan Allah segala urusan bagi tahun baru yang bakal menjelma nanti!...


p/s: 7 bulan tak update blog...status sudah bertukar :D... saya sudah menjadi ummi !





Friday, May 20, 2011

Diari Hamil...

As previous entry... entry ni alkisah tentang diari hamil yang saya guna untuk catatkan perjalanan dalam tempoh kehamilan saya... Saya diperkenalkan dengan diari ni klinik tempat saya buat chek up.. misi (hehe gaya mm kampung) kat situ... dia cakap diari ni bagus..ada doa2 bagai..so saya belilah... harganya RM26...tapi worth mor than it cost. Why? I'll let you know.




Diari ni terbahagi kepada beberapa bahagian... bermula dengan sebelum mengandung...petua2 untuk dapatkan anak, doa, penjagaan badan dan sebagainya.... Banyak juga petua2...di letakkan dalam point2 yang sangat menarik untuk dibaca...

Bahagian seterusnya menceritakan tentang proses bila dah confirm mengandung, cara nak check, apa langkah2 nak jaga2... dan maklumat2 yang perlu kita tahu bila mengandung... bila mabuk apa nak buat, petua2... doa2... doa memang banyak... 

Bab seterusnya... Perkembangan baby... dia bahagikan mengikut trimester... ada bahagian untuk ktulis catatan untuk tiap2 minggu... catatan ibu, catatan klinikal, checklist ibu... lebih kurang lah...

After that, ada petua dan doa2 lagi bila nak lahirkan anak, apa yang perlu kita bawak ke hospital bila nak beranak hehe... Ada jgk cara nak jimak, exercise, perjagaan makanan dan sebagainya semasa hamil... Itulah lebih kurang hehe...

Ini saya copy paste dari blog yg jual buku ni hehe...lupa plak nak amik link..tapi just taip Diari hamil telaga biru.. banyak yang keluar. Ini lebih kurang descriptionnya....

  • Buku (idea asal oleh Kamaruddin Mamat) ini merupakan panduan lengkap kepada bakal ibu. Mendedahkan perkembangan semasa bayi serta ibu sepanjang kehamilan.
  • Panduan berguna bagi melancarkan aktiviti ibu semasa hamil dan menyediakan diri selepas proses bersalin.
  • Turut memuatkan tip-tip yang berguna kepada suami dan bakal bapa untuk kesejahteraan isteri dan bayi.
  • Mendedahkan panduan dan amalan yang sewajarnya sebagai seorang Muslim. ‘Checklist’, catatan ibu, memo ibu, ruang–ruang meletakkan gambar ultrasound bayi anda dan lain-lain lagi.
  • Dijadikan hadiah buat bayi yang bakal lahir supaya apabila telah dewasa si dia juga dapat menghayati saat-saat manis dan pahit ibu mengandungkannya.
  • Hadiah kepada isteri tersayang. - Khazanah kenangan paling berharga buat seisi keluarga yang boleh disimpan sebagai koleksi peribadi.

Pertama Kali....

Assalamualaikum... 

Wah, lamanya tak update blog... hmm... sebab dok melingkar kat rmh je... Tak de internet... hmmm.....

Lately, banyak benda pertama kali aku buat / rasa... mcm tu jgk dengan hubby... antaranya berkaitan dengan baby dalam rahmku ni... 

Yang pertama, 10/5/2011 yang lepas, aku pegi check up mcm biasa.... Tak sangka plak hari ni nurse nak check heartbeat baby.. Allahuakhbar.... tak tergambar perasaan dengar heartbeat baby for the first time... degupan jantung baby lebih kencang dari degupan jantung orang biasa... my baby 138 beat per min.. laju sgt... dengar dengan jelas sgt.... Tapi heartbeat di check di klinik kerajaan je...untuk para ibu2... cubalah pegi check klinik kerajaan di samping klinik swasta... For me, dua2 pegi... bila nak buat ultrasound, pegi klnik swasta... sebab kat klinik kerajaan 3 kali je sepanjang 9 bulan kita mengandung... tak ada salahnya kan :)

Yang kedua, for the first time my hubby can feel the baby kicking :) On 11/5/2011 malam, I feel so tired, nak tido awal...tapi baby mcm bergerak2 dalam perut...selalu malam dia tak active...siang je dia active bergerak... aku tarik tangan hubby letak di perut... mula2 dia tak rasa apa2...sebab selama ni pergerakan baby pun dia tak dapat rasa lagi... tapi aku suruh dia usap2 sebab selalu bila dia usap, baby akan tenang and bleh la tido... Tapi tiba2 baby kick dengan kuat... Terus hubby terbangun... terpegun jap dia... Sebelum dapat tengok sengihan dia hihih..excited gila dia first time rasa baby kicking...tengah2 malam dia jerit finally baby kicking hihih... Alhamdulillah... pegi check Dr semalam, hubby nak ikut skali... Jmpa dr mcm2 dia tnya... hehe.. excited betul dia nak jadi abah... Masa ultra sound dia tnya dah gerak dah baby? saya cakap dah menendang dah Dr... Dr terkejut... awal baby bergerak...cerdas budak ni Dr. cakap :D... Dr. cakap selalu mid bulan ke 6 baru bdk start kicking, for me baru tengah bulan 5... hmmm... Alhamdulillah :D....

Ini pengalaman aku dalam perjalanan nak jadi ibu... mungkn ibu2 yang lain rasa macam2 lagi... pelbagai pengalaman ni, saya catatkan di dalam Diari Hamil (keluaran Telaga Biru)... nanti saya tulis entri pasal buku ni... Ia bukan sekadar diari, tapi sebuah buku yang sangat bermanafaat untuk ibu2 mengandung....

Ni lah rupanya diari Hamil yang saya beli :D


Macam mana dengan ibu2 di luar sana? Macam mana pulak dengan pengalaman anda :D


Monday, May 16, 2011

Ibu Mengandung Mudah Lupa

Pagi tadi waktu jalan2 di kedai dalam UIA ni, tiba2 terbaca muka depan majalah Familia kalau tak silap... muka depannya Khaty, Zizie and Sam... Selak2, ada artikle pasal ibu mengandung...

Rupa-rupanya ibu mengandung mudah lupa disebabkan peningkatan jumlah estrogen yang banyak ketika mengandung...terutamanya apabila dah mula masuk ke bulan ke 6 dan ke atas kandungan... Selain tu, otak ibu mengandung juga akan mengecut sedikit ketika mengandung... tetapi akan kembali normal selepas dua bulan melahirkan kandungan...

Hmm no wonder lately mudah sangat lupa.. tengah bersembang dengan hubby kalo dia mencelah ape2, mesti lupa dah apa yg tengah cakap tadi.. kunci rumah dan pengikat rambut lagilah..selalu tak ingat letak di mana...
Mungkin inilah sebabnya... takut jugak..aku sorang je yg macam ni hihih... Rupanya memang normal... Siapa nak maklumat yang lebih tepat, boleh la beli majalah...malas nak beli majalah tu sebab 1 page je pasal ibu mengandung hihi....

Wednesday, May 11, 2011

Lebih Lama Dalam Kandungan dan Lebih Lama Disusukan, Lebih Besar Akalnya

Assalamualaikum...

Lagi entry copy paste... mengenai khasiat menyusukan bayi.. Saya dapat dari website Ratuhati



Perkembangan otak bayi dipengaruhi oleh jangkamasa dia di dalam kandungan ibunya dan jangkamasa dia menyusu susu ibu.
Lebih lama seseorang bayi di dalam kandungan dan lebih lama dia menyusu susu ibu, maka semakin besarlah otaknya. Kesimpulan ini dibuat hasil kajian yang dijalankan oleh Universiti Durham ke atas 128 spesis mamalia, termasuk manusia.
Penemuan ini menguatkan lagi saranan Islam dan juga WHO tentang tempoh dua tahun penyusuan susu ibu.
Perbandingan turut dibuat antara manusia yang mengandungkan anaknya selama 9 bulan dan menyusukan selama dua tahun yang mempunyai 1,300cc otak, dengan rusa yang bunting selama 7 bulan dan menyusukan anaknya maksima 6 bulan sahaja yang mempunyai 220cc otak.

Monday, May 09, 2011

Quote....

Assalamualaikum :)


Just a simple entry... My morning habit lately is visiting Prof. Dr. Muhaya fb wall... Found some quotes that really related directly to me. It gives a positive motivation to me...


Start moving forward by choosing to let go of unwanted and negative situations or events that you remember.
Start moving in a new direction by focusing on what you want. Begin taking steps to create the life that you want. ~ Prof Dr. Muhaya





Shift your energy and get your subconscious mind to help you 
attract positive situations." Karim Hajee






Jangan kisahkan apa yang orang kata, kisah apa yg Allah kata ~ Prof. Dr. Muhaya






Scientists have found that if you hold on to negative feelings and sad emotions or depressing memories there's a chance that you could reshape the human cell to the point where your thoughts of the past have a negative impact on your cells and your physical health. ~ Karim Hajee






Hanging on to bad memories can kill you. Because they actually destroy your nervous system and alter your cells.


I'll write about Prof Dr. Muhaya later... :)



Thursday, May 05, 2011

Intro balik kg :)

Ini entry saja nak buat org terliur hihi... Ini intro cerita balik kg :D


Best oooo... :D

Sambung Banjir...



Assalamualaikum....

Ini gambar-gambar sekitar banjir (sila tengok previous entry hihi)

Biar lah gambar dibawah yg bercerita... maleh dah nak menulis hr ni hehe






Air melimpah turun ke kampung... 

parit di atas penuh melimpah, airnyer turun ke kampung ikut pintu air ni lah huhu

Tengok le banjirnya... sini x clear.. karang tgk video...
depan skit tu jalannya dah start tenggelam...


my hubby yg enjoy tgk banjir... hampes :P

check out the video also... tengok betul2.. ada keta putih waja dah tnggelam x leh gerak kat tengah2 tu.. pak guard plak harung air ke kereta tu.. tu yg tau paras peha airnyer huhu....


Wednesday, May 04, 2011

Alamak!... banjir la pulak huhuh.....

Assalamualaikum...

It has been 2 weeks already I didn't update this blog...The reason is "THESIS" indeed. huhu...Alhamdulillah...finally I managed to submit my first draft of thesis... But it is not yet settled... Masih ada pembetulan that need to be done of course until the final draft will be sent to the cps...but terasa beban yang dah di galas 2 tahun ni berkurangan... :).. I submitted the thesis draft on thursday, terus balik kg di kedah on friday..hihih... but ada crita yg terjadi sebelum sempat sampai kg. hihih...

On friday morning, we're supposed to gerak from rumah di Gombak at 7.. hehe..tapi penat punya pasal, 8.30 baru gerak, ada hikmahnya jugak kami lewat...nanti akan diceritakan.... cuaca...redup.. sangatlah best..

Kami gerak ke kg hubby dulu di Jeram, Kuala Selangor sebab nak ambil kereta.. (pinjam kereta adik dia sebab kami takde keta...hehe.. dua2 suka merempit hihih)... sampai je kat puncak alam, (jalan ni short cut ke kg hubby... bleh jimat 30 min compare guna jalan biasa...) tengok jalan masuk kg dia banjir huhuh...air paras peha.... waaaaaaaaaa..... aduhai... cam mana? patutnya, tinggal 5 ke 10 min je nak sampai rumah mak... tapi kami terpaksa pusing.... huhuh.... yang lebih ngeri, semua jalan masuk ke kg dia tenggelam..huhuh....Kami tanya2 org yg lalu lalang jgk... katanya pagi tadi lg teruk... ada sorang tu tunjuk dia dlm keta pkl 7 sampai pkl 9 dekat2 situ... dikeliling air... air paras windscreen..(betul ke eja? hihih) aduhai..tengok mcm dah tenggelam dalam sungai je gayanya..... Alhamdulillah...kami gerak lewat skit... kalau tak terperangkap jugak waktu air tengah naik... org naik keta, kami naik moto je huhuh....

Then, kami teruskan jugak perjalanan... meredah air2 jugak... tapi yg tak bestnyer, kawasan tu banyak gila lori... huhuhu... teruk jgk la... memang mandi air banjir dari hujung rambut sampai hujung kaki... basah kuyup....

Kami pusing2 ada 4 ke 5 jalan... tapi tak bleh lepas... ada jalan tu, lori pun tak berani nak redah...dah tenggelam teruk.. huhuh... akhirnya hubby cakap, kita cubalah...ni jalan terakhir, dan paling jauh skali... dia confirm jalan tu insya allah tak tenggelam sebab kawasan bukit... For me, perut dah rasa tak tenteram..baby asyik pusing2... mungkin keletihan.... Lama pulak atas moto... pinggang dah mula sakit, kaki dah mula kebas.... sian hubby, tak pasal2 jadi mangsa cengkaman tangan aku... sebab sakit sangat tulang pinggul... rasa nak turun jalan kaki je....

Alhamdulillah...akhirnya kami sampai jugak ke kg hubby.... pada pkl 1.10 ptg huuhh...
Patutnya dah sampai kedah huhuhu..... ni lah pengalaman pertama... naik moto dari pkl 8.30 sampai 1.30 pm...5 jam atas moto..memang keje gila...

Petangnya pkl 3... baru kami gerak ke kedah.... mujur air dah surut.....
Kesinambungan balik kg punya cerita, next entry :D


P/s: Recently, I have been introduced to Prof Dr. Muhaya. Who is she??
Check this out... I'll write an entry 'bout this later :D

Monday, April 18, 2011

Sesi Tazkirah sikit :D

Allah hu Akbar... sejak akhir2 ni sibuk sesangat... tengah menyiapkan thesis disamping mabuk yang tak habis lagi... tapi sempat baca2 skit di forum Tentang Cinta.... Banyak artikle menarik best jgk dikala kesibukan rehat jap, baca2 artikle yg tak berkenaan dgn kerja yang tengah dibuat...

Ni ada sedikit ilmu yang nak di kongsi... copy paste je ni hehehe.... semoga sama2 la kita beringat dan memperbaiki diri.. rasa nak print pelekat kat rmh pon ada :) jom... mulakan perubahan ....



Tips Cinta ini telah di sampaikan oleh saudari Puteri Ardini di Forum Tentang Cinta.


1. Urusan pertama yang ditanyakan pada hari akhirat nanti ialah mengenai solat dan mengenai urusan suaminya (apakah ia menjalankan kewajipannya atau tidak).


2. Apabila wanita itu lari dari rumah suaminya maka tidak diterima solatnya sehingga kembali ia dan menghulurkan tangannya kepada suaminya (meminta ampun).


3. Mana-mana perempuan yang memakai bau-bauan kemudian ia keluar melintasi kaum lelaki ajnabi agar mereka tercium bau harumnya maka dia adalah perempuan zina dan tiap-tiap mata yang memandang itu adalah zina.


4. Sebaik-baik wanita ialah tinggal di rumah, tidak keluar kecuali atas urusan yang mustahak. Wanita yang keluar rumah akan dipesonakan oleh iblis. Sabda Nabi s.a.w., "Perempuan itu aurat, maka apabila ia keluar mendongak syaitan memandang akan dia."


5. Haram bagi wanita melihat lelaki sebagaimana lelaki haram melihat wanita yang halal nikah (kecuali dalam urusan menuntut ilmu dan berjual beli).


6. Diriwayatkan bahawa pada suatu hari ketika Rasulullah s.a.w. bersama isteri-isterinya (Ummu Salamah r.ha. dan Maimunah r.ha.), datang seorang sahabat yang buta matanya (Ibnu Maktum) Rasulullah s.a.w. menyuruh isteri-isterinya masuk ke dalam. Bertanya Ummu Salamah, "Bukankah orang itu tidak dapat melihat kami, Ya Rasulullah ?" Rasulullah s.a.w. menjawab, "Bukankah kamu dapat melihatnya."


7. Perempuan yang melabuhkan pakaian dalam keadaan berhias (bukan untuk suami dan mahramnya) adalah seumpama gelap-gelita pada hari Qiamat tiada Nur baginya.


8. Mana-mana wanita yang bermasam muka menyebabkan tersinggung suaminya, maka wanita itu dimurkai Allah sehingga ia bermanis muka dan tersenyum mesra pada suaminya.


9. Tidak boleh seorang isteri mengerjakan puasa sunat kalau suaminya ada di rumah serta tidak mengizinkan dia berpuasa.


10. Hendaklah isteri berpuas hati (redha) dengan suaminya yang telah dijodohkan oleh Allah, sama ada miskin atau kaya.


11. Perempuan tidak berhak keluar dari rumahnya melainkan jika terpaksa(kerana sesuatu urusan yang mustahak) dan ia juga tidak berhak melalui jalan lalu lalang melainkan di tepi-tepinya.


12. Apabila memanggil lelaki akan isterinya ke tempat tidur tetapi ditolaknya hingga marahlah suaminya, akan tidurlah wanita itu dalam laknat oleh malaikat ke pagi.


13. Wanita-wanita yang menggunakan lidahnya untuk menyakiti hati suaminya, ia akan mendapat laknat dan kemurkaan Allah, laknat malaikat juga laknat manusia sekalian.


14. Tidak harus seseorang manusia sujud kepada manusia dan jika diharuskan, maka akan aku perintahkan semua kaum wanita sujud pada suaminya kerana membesarkan dan memuliakan hak-hak suami mereka.


15. Wanita yang menyakiti hati suaminya dengan lidahnya pada hari Qiamat nanti Allah jadikan lidahnya sepanjang 70 hasta kemudian diikat ke belakang lehernya.


16. "Aku lihat api neraka, tidak pernah aku lihat seperti hari ini, kerana ada pemandangan yang dahsyat di dalamnya. Telah aku saksikan kebanyakan ahli neraka ialah wanita." Rasulullah s.a.w. ditanyai, "Mengapa demikian Ya Rasulullah?" Jawab Rasulullah s.a.w. "Wanita mengkufurkan suaminya dan mengkufurkan ehsannya. Jika engkau berbuat baik kepadanya seberapa banyak pun dia masih belum rasa berpuas hati dan cukup."


17. "Kebanyakan ahli neraka adalah terdiri dari kaum wanita." Maka menangislah mereka dan bertanya salah seorang daripada mereka, "Mengapa terjadi demikian, adakah kerana mereka berzina atau membunuh anak atau kafir?" Jawab Nabi s.a.w. "Tidak, mereka ini ialah mereka yang tidak bersyukur akan nikmat suaminya, sesungguhnya tiap-tiap seorang kamu adalah dalam nikmat suaminya."


18. Keadaan wanita 10 kali ganda seorang lelaki di dalam neraka dan 2 kali ganda seorang lelaki di dalam syurga.


19. "Kebanyakan wanita itu adalah isi neraka dan kayu api." Hazrat Aishah bertanya, "Mengapa wahai Rasulullah s.a.w.?" Jawab Rasulullah s.a.w.:

  • Kerana kebanyakan perempuan itu tidak sabar dalam menghadapi kesusahan, kesakitan dan cubaan seperti kesakitan melahirkan anak, mendidik anak-anak dan melayani suami serta melakukan kerja-kerja rumah.
  • Tiada memuji (bersyukur) di atas kemurahan Allah yang didatangkan melalui suaminya. (Jarang terdapat orang perempuan yang mahu mengucapkan terima kasih di atas pemberian suaminya.)
  • Sering mengkufurkan (ingkar) terhadap nikmat Allah. (Contohnya: Apabila berlaku sesuatu pertengkaran ada isteri yang berkata sudah 10 tahun kahwin dengan awak tidak ada apa-apa pun.)
  • Gemar bercakap perkara yang sia-sia yang berdosa. (Contohnya: Bercakap mengenai perabot-perabot rumah yang tidak perlu dan mengumpat.)
  • Kurang akal dan kurang ilmu pengetahuannya dalam agama iaitu mereka sering tertipu atau terpengaruh dengan pujuk rayu lelaki,rakan-rakan, alam sekeliling dan suasana serta kemewahan lahiriah.
20. Dari Ali bin Abi Talib r.a.: Aku dengar Rasulullah s.a.w. bersabda, "Tiga golongan dari umatku akan mengisi neraka jahanam selama 7 kali umur dunia. Mereka itu adalah:"

a. Orang yang gemuk tapi kurus
b. Orang yang berpakaian tetapi telanjang
c. Orang yang alim tapi jahil



* Adapun yang gemuk tapi kurus itu ialah wanita yang sihat tubuh badannya tetapi kurang ibadat.
* Orang yang berpakaian tetapi telanjang ialah wanita yang cukup pakaiannya tetapi tidak taat agama.
* Orang yang alim tapi jahil ialah ulama yang menghalalkan yang haram kerana kepentingan peribadi.


21. Asma' binti Karizah Fazari r.ha. diriwayatkan telah berkata kepada puterinya pada hari perkahwinan anaknya itu, "Wahai anakku, kini engkau akan keluar dari sarang di mana engkau dibesarkan. Engkau akan berpindah ke sebuah rumah dan hamparan yang belum engkau kenali. Itulah suami mu. Jadilah engkau tanah bagi suami mu (taat perintahnya) dan ia akan menjadi langit bagi mu (tempat bernaung). Jadilah engkau sebagai lantai supaya ia dapat menjadi tiangnya. Jangan engkau bebani dia dengan berbagai kesukaran kerana itu akan memungkinkan ia meninggalkan mu. Kalau ia mendekatimu, dekatilah ia dan jika ia menjauhi mu maka jauhilah ia dengan baik. Peliharalah benar-benar suami mu itu akan hidungnya, pendengarannya, matanya dan lain-lain. Janganlah pula ia mendengar melainkan yang enak dan janganlah ia melihat melainkan yang indah sahaja pada dirimu.

22. Pesanan Luqman kepada anaknya, "Sepanjang hidupku, aku hanya memilih 8 kalimah dari pusaka para Nabi yang lalu iaitu:"

  • Apabila engkau sedang solat kepada Allah SWT maka jagalah baik-baik fikiran mu.
  • Apabila engkau berada di rumah orang lain, maka jagalah pandangan mu.
  • Apabila engkau berada di tengah-tengah majlis maka jagalah lidah mu.
  • Apabila engkau hadir dalam jamuan makan maka jagalah perangai mu.
  • Ingat kepada Allah SWT
  • Lupakan budi baik mu pada orang lain.
  • Lupakan semua kesalahan orang lain terhadap mu.
  • Ingat kepada mati.

23. Perkara-perkara yang menjadikan wanita itu derhaka kepada suaminya seperti tersebut di dalam kitab Muhimmah:

  • Menghalang suami dari bersuka-suka dengan dirinya sama ada untuk jimak atau menyentuh mana-mana bahagian tubuhnya.
  • Keluar rumah tanpa izin suami sama ada ketika suami ada di rumah atau pun tidak.
  • Keluar rumah kerana belajar ilmu yang bukan ilmu Fardhu Ain. Dibolehkan keluar untuk belajar ilmu Fardhu Ain jika suaminya tidak mampu mengajar.
  • Enggan berpindah (berhijrah) bersama suaminya.
  • Mengunci pintu, tidak membenarkan suami masuk ke rumah ketika suami ingin masuk.
  • Memasam muka ketika berhadapan dengan suami.
  • Minta talak.
  • Berpaling atau membelakangi suami ketika bercakap.
  • Menyakiti hati suami sama ada dengan perkataan atau perbuatan.
  • Meninggalkan tempat tidur tanpa izin.
  • Membenarkan orang lain masuk ke dalam rumah sedangkan ia tidak disukai oleh suaminya.

24. Wajib bagi wanita:

  • Mengekalkan malu pada suaminya.
  • Merendahkan (menundukkan) mata ketika berpandangan.
  • Mengikut kata-kata dan suruhannya.
  • Dengar dan diam ketika suami berkata-kata.
  • Berdiri menyambut kedatangannya.
  • Berdiri menghantar pemergiannya.
  • Hadir bersamanya ketika masuk tidur.
  • Memakai bau-bauan yang harum untuk suaminya.
  • Membersihkan dan menghilangkan bau mulut untuk suaminya.
  • Berhias ketika hadirnya dan tinggalkan hiasan ketika tiadanya.
  • Tiada khianat ketika tiada suaminya.
  • Memuliakan keluarga suaminya.
  • Memandang pemberian suaminya yang kecil sebagai besar dan berharga.
  • Ketahuilah, syurga dan neraka bagi seorang wanita itu bergantung pada redha atau tidaknya suami padanya.


Semoga ilmu ini bermanafaatlah hendaknya pada kita semua.... :)




Monday, April 04, 2011

AMALAN-AMALAN YANG DAPAT DIAMALKAN KETIKA MENGANDUNG

Alhamdulillah... berkesempatan lagi nak menulis di blog ni... dah seminggu lemau sebab
continuous nausea... Hari ni saya nak kongsi sedikit amalan-amalan untuk ibu mengandung... 
saya dapat dari buku yang provided during masa kursus kahwin... ni lebih kurang summarynyalah.. :D

Moga dapat membantu kengkawan yang di luar sana... yang sama2 mengharungi masa2 mengandung 
sekarang atau untuk rujukan pada masa depan ( yang bercadang nak tambah atau baru nak merancang 
mengandung :D)

Antara amalan2nya ...  


Memperbanyakkan mengingati Allah s.w.t dengan memohon ampun dan taubat. 

Ibu yang hamil digalakkan banyak mengingati Allah supaya hatinya tenang dan mendekatkan diri kepada 
Allah s.w.t. Dengan ini diharapkan agar anak yang lahir nanti bersih hatinya dan ibu dapat melahirkan
dengan tenang dan baik. Bapa juga digalakkan melakukan perkara yang sama ketika isterinya 
mengandung.Perempuan yang hamil juga digalakkan supaya banyak bermunajat ke hadrat Allah s.w.t 
dan memohon doa kepada-Nya semoga anak dalam kandungan sentiasa sihat dan agar dipermudahkan
Tuhan bagi ibu tersebut. 

Doanya :



"Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. Ya Allah, peliharalah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawar-mu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkan ia daripada kandunganku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera. Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, Ya Allah, elokkanlah perangai (akhlak), fasihkanlah lidahnya dan perelokkanlah suaranya untuk membaca hadis dan al-quran dengan berkat Nabi Muhammad s.a.w".

Banyak melakukan ibadat, membuat kebajikan dan meninggalkan segala larangannya. 

Perempuan yang sedang hamil digalakkan memperbanyak mendirikan solat malam, solat sunnat, sentiasa menutup aurat.Manakala suami juga dituntut memperbanyakkan ibadat, berpuasa sunat terutamanya pada hari hari yang disunnatkan iaitu Isnin dan Khamis. Ibu yang hamil juga adalah digalakkan untuk sentiasa membaca makthurat terutamanya setiap kali selepas solat.

Memperbanyakkan membaca Al-Quran, 

Ibu-ibu yang mengandung perlu memperbanyakkan membaca Al-Quran dan cuba memahami makna bacaanya. Antara ayat-ayat Al-Quran yang elok dibaca ialah :
 

surah Al-Fatihah: Penghulu segala surah
surah At-Taubah: Supaya kita sentiasa ingat kepada dosa dan takut padaNya... 
surah Yusuf: Supaya dikurniakan anak yang wajahnya indah bersinar, sempurna dan elok dipandang.
surah Luqman: Supaya dikurniakan anak yang elok pekertinya dan mendengar kata serta beriman.
surah Maryam: Supaya mudah melahirkan anak. 
surah an-nahl ayat ke 78:Supaya mudah melahirkan anak.

Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibu kamu dengan keadaan tidak mengetahui sesuatupun dan Dia mengurniakan kepada kamu pendengaran dan penglihatan serta hati (akal fikiran); supaya kamu bersyukur.
    (Al-Nahl : 78)

surah al-A'raf ayat 189: Supaya mudah ibu mengandung..(senang, tidak berasa berat dan beban) serta dikurniakan anak yang soleh. 



"Dialah Yang menciptakan kamu dari diri yang satu dan dari padanya Dia menciptakan isterinya, agar dia merasa senang kepadanya. Maka setelah dicampurinya, isterinya itu mengandung kandungan yang ringan, dan teruslah dia merasa ringan (beberapa waktu). Kemudian tatkala dia merasa berat, keduanya (suami-isteri) bermohon kepada Allah, Tuhannya seraya berkata: "Sesungguhnya jika Engkau memberi kami anak yang saleh, tentulah kami termasuk orang-orang yang bersyukur"
(Al-A'raf : 189)



Sentiasa berakhlak yang baik. 

Bagi ibu-ibu yang hamil hendaklah sentias menjaga akhlaknya dan bersikap baik kepada jiran tetangga, tidak suka berborak- borak kosong dengan jiran kerana sikap yang tidak elok ini boleh mempergaruhi anak yang akan dilahirkan kelak. Perbanyakkan membaca Al-Quran daripada berborak-borak kosong. Demikianlah amalan yang dituntut bagi ibu yang hamil untuk mengamalkannya semoga Allah akan memberi ganjaran pahala kepadanya dan diharapkan anak yang akan lahir nanti anak yang betul-betul taat kepada Allah, Rasul dan ibu bapanya.

Akhlak Suami kepada Isteri yang hamil

Sebagai suami pula, kita mestilah mempunyai akhlak yang baik dan memperlakukan isteri dengan baik tambahan pula di sedang hamil. Suami tidak boleh mengambil sikap sambil lewa dan tidak bertanggungjawab. Di antara perkara-perkara yang perlu dipenuhi oleh suami ialah:

  • sentiasa bersikap kasih sayang terhadap isteri.
  • sentiasa bersikap jujur dan tidak berlaku kejam terhadapnya.
  • jauhilah daripada kata-kata yang boleh menyinggung perasaanya walaupun dalam keadaan marah, banyak beristighfar, berselawat dan ambil wuduk dan cuba mengingati keadaan manis dan jasa isteri.
  • Janganlah kerap mengeluarkan perkataan Talaq kerana ini dapat mengganggu perasaanya dan juga kandunganya.
  • jauhilah daripada merendahkan isteri di depan orang ramai.
  • hargailah dan berikanlah pujian dia atas segala pemberian dan perbuatan isteri.
  • bantulah isteri dalam kerja-kerja rumah.
  • cuba fahami keadaan dan masalah isteri dengan mengambil berat tentang perasaan dan kesihatannya.
  • berilah semangat dan perangsang kepada si isteri dalam melakukan sesuatu agar beliau bertambah semangat.
  • Tenangkan hatinya selalu jika dia mengalami kesusahan atau kesulitan.
  • bantulah isteri dalam melakukan kebaikan dan Ibadah.


Akhlak Isteri terhadap suami ketika hamil

  • menunjukkan sifat kasih sayang terhadap suami
  • menjaga lidahnya dari menyebut perkataan kesat dan keji.
  • taat kepada segala perintah suami selagi ia tidak melanggar hokum Allah.
  • jangan cerewet dan menimbulkan masalah dalam rumahtangga.
  • hormatilah hak dan kelebihan suami juga keluarganya.
  • apabila suami dalam keadaan marah maka diamkanlah diri semoga ini dapat melembutkan hati suami.
  • berterus teranglah pada suami apabila timbul sesuatu masalah dan jangan was-was terhadap suami.
  • jangan merendah-rendahkan suami di hadapan orang lain.
  • jangan berlebihan dalam berbelanja dan hendaklah selalu bersyukur dengan apa yang ada.
  • jauhilah dari mencungkil rahsia-rahsia suami yang tidak dia sukai dan Janganlah sengaja mencari-cari kesilapan suami.
  • jauhilah dari perasaan mencintai orang lain lebih dari suami sendiri.


Semoga ilmu yang dikongsi ini bermanafaat buat semua :)

Happy blogging!! :D

With <3
Afifah 




Wednesday, March 30, 2011

Lemau

Oh.. lemaunyer rasa... Mabuk datang balik... 3 days of continuous nausea dah cukup buat den emo, lesu, dan kemalasan pun melanda... sudah 4 hari penulisan thesis tergendala... adoyai...

"Baby baik2 ye... ummi nak tulis thesis... Ummi kena sihat... nak speed habis ni.. pasni kita boleh rehat puas puas.." (versi cakap ngan baby...)


Moga baby jadi anak yang soleh/solehah, yang boleh jaga ummi abah bila kami tua nanti...ameen...

Monday, March 21, 2011

Mood Honeymoon lagi? muahaha....

Entry ni sebenarnya dah lama bertapak dalam draf.... disebabkan maleh nak tulih thesis hari ni, maka berjalan lah aktiviti menulis blog ni..hehe...Our honeymoon sebenarnya bln Januari lepas... Lokasi, Tanah Tinggi Cameron.. Layan....hehe

The day we are suppose to go for honeymoon... suddenly my family cakap nak singgah ke rumah from Kedah otw ke Kemaman untuk hantar nephew yg masuk sekolah tahfiz disana... we're suppose to follow them..hehe tapi menolak coz dah ada rancangan... maka kami pon tak cakap sesape nak pegi coz kang merajuk kakak ku yang dari awal ajak pegi bercuti sekali ke Cherating before hantar along ke sekolahnyer.. (nasib baek tak ikut, banjir, mane pun diaorg tak pegi hehe)... 

So, kami bertolak lewat skit...sekitar jam 10 am after my family bergerak ke Kemaman... 
hehe the journey was so exciting... main redah je..peta pun tak cari wakaka...For me, prnah ke sana tapi melalui Simpang Pulai...which is a little bit afraid to use that road... pasal baru lepas accident yang mati ramai org thai tu huhuh... So, kami lalu ikut Tapah, naik ke atas... sangat happy coz dapat tgk Lata Kijang hehe...sgt suka ...


Sampai je Cameron, check in ke Century Pines Resort... org cakap 4 bintang, tapi belasah je hehe... tempah bilik guna Agoda.. in th internet.. dapat more than half price huhuh.. asalnye the room cost rm400++ but we manage to get just RM200++ sangatlah berbaloi and sangat luas... hiasan, emm... mcm nusantara la... Fasiliti..memuaskan hati... :D









Kitaorg pilih bilik berbalkoni.. hoho best.. pemandangan cantek!!

Pas check in, terus baring katil king size hehe best giler ah... rehat jap, mandi, solat, around 3 baru keluar jenjalan...antara tempat yg kami pegi, Big Red Strawberry Park. Sini bestnyer, ada jual mcm2 benda berasaskan strawberry... banyak gila, scone, aiscream, pie, muffin, and etc... kami tak nak makan mulanya, tapi nak balik tiba2 hujan lebat sgt2... so, apa lagi... cubalah mkn kat cafe disitu... kami ambik...


Disebabkan sejuk, tak daya nak mkn aiskrim... ambik coffee and hot choc with strawberry taste, muffin ngan choc cheese strawberry cake... Ni memang masyuk gila... kalo pegi mesti cuba.. harga biasa la.. a bit mahal tapi berbaloi rasa :D Satu lagi, kalo pegi Cameron Highlands kena cuba homemade ice cream dia...sedap :D


Then teruskan perjalanan ke merata tempat lagi. Ke Kea Farm, Rose Centre, Cactus Point, Cactus Valley and etc... Otw balik ke hotel di Tanah Rata, kami singgah di pasar malam di Brincang.. memang masyuk.. kami memborong semua benda di situ.. sebab harga banyak murah berbanding beli di kedai... teh, strawberry, jagung, sayur, makanan2 lain besstt sgt... tgu baby kuar nak ajak hubby pegi lagi je rasanya hehe...





Balik, mandi, solat, dinner, terus tido.

Esoknyer ke Kea Farm, Smoke House, Lake Garden, Bharat Tea Farm... lepak2..dah petang baru bertolak balik ke Gombak...

Tapi otw turun sempat lagi singgah di Lata.. hehe...amik2 gambar...sejam di situ baru balik hehe..
Haha simple je.. tak reti nak citer detail2.. kang ada yang muntah darah bace kang hehe...daaaaa... until next entry yang tak tau bile nak tulis lagi wakaka....



Hadiah Birthday :D

Tahun ni alhamdulillah, dah ada org untuk celebrate birthday tengah2 malam hehe... Birthday aku 15th March, hubby plak 17th March...so sangatlah dekat... Kitaorg plan nak celebrate on 16th March every year... so, tak mengharap2 apa2 on the 15th, maybe just a wish...

Nak di jadikan cerita, malam 14th tu muntah2 dengan teruknyer sampaikan apa pun tak leh makan... Hubby balik keje pun tak sedar sebab dah lentok tido, dia kejutkan mandi ( sebab badan dah bau masam  terkena tempias muntah), makan... pastu tido balik... tak lama pastu tiba2 dengar bunyi alarm hp hubby... Ingatkan dah pagi...rupanya buka2 mata, dia tengah pegang kek sambil sengih " Happy Birthday sayang" huhuh..time tu terharu sgt.. walaupun kek nyer mkn skit je tak leh telan.. sian hubby..punya berusaha nak buat surprise...  Haih...Esoknya, dia plak  yg surprise... oh isterinya yang dah memboyot ni di ragut huhu (lihat entry ini

Walaupun dah lewat seminggu ... Ni lah hadiah yang dapat dari hubby, Scholl Memory Cushion Red Color Sandal. Tq abang :D (Sorry, gambar tak cantik, dr hp je...)


For him, Yonex Carbonex 21 Special Edition :D... dah lama dia cari... bagus jgk... dah tau awal2 apa nak beli hehe...Selamat bersukan abang hehe (entah bila aku nak start bersukan ni huhu...tgu la baby kuar kot hehe)


Mak buyung tido berdodoi hehe

Hohoho... entri lovey dovey jangan marah... hehe

Alkisah semalam tak bleh tido, sedap je hubby pupuk sambil nyanyi lagu ni...terngiang2 sepanjang hari sampai ke petang hehe :D

Lirik Yang Terindah – Dakmie (OST Adamaya)


Semenjak kau hadir dalam hidupku
Tiada lagi keresahan
Kau mengetuk pintu hatiku
Tanpa sedar hingga ku izinkan

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Maaf jika ku tidak sempurna
Tika bahagia mula menjelma
Bila keyakinan datang merasa
Kasih disalut dengan kejujuran

Mencintai dirimu
Merindui dirimu
Memiliki dirimu
Hingga akhir hayat bersama kamu

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Kau yang bernama cinta
Hingga aku rasa indah
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Esok dah ada baby tak to le... tido le sendiri gamaknyer.. hehe harap2 sampai ke tua hubby masih sangup dodoikan aku sampai tido :D...