Thursday, May 02, 2013

Cerita Motivate Diri

Bila membeli buku-buku kali ni, saya terkenang balik zaman stress masa mula kerja dulu... 

Salah satu buku yang saya beli dalam entri yang lepas banyak memberi motivasi dan keberanian untuk saya sedar apa yang saya mahu dalam hidup dan apa yang saya nak capai dalam hidup. 

Kenapa beli buku ni? Hehe... ada ceritanya...

Saya dapat kerja pertama lepas sebulan saya graduate... Happy gila masa tu... ramai lagi kawan-kawan yang belum dapat kerja, tapi saya dah dapat kerja... 

Tapi kegembiraan saya berakhir hanya dalam tempoh tak sampai 6 bulan... I have to work under a very  very very stressful management.  Walau sekuat mana saya bekerja dan berusaha, saya rasa “lemas” setiap hari bila ditempat kerja. So, masa nilah saya start mula baca buku-buku motivasi hehe ( dah terdesak baru cari ye hihi)... Masa nilah saya jumpa buku ni:




“How to Get from Where You Are to Where You Want to Be” ~ Jack Canfield.

Antara isi kandungannya adalah 25 Principles of Success:


1.       Take 100% Responsibility Of Your Life
2.       Be Clear Why You Are Here
3.       Decide What You Want
4.       Believe It’s Possible
5.       Believe In Yourself
6.       Become An Inverse Paranoid
7.       Unleash The Power Of Goal-Setting
8.       Chunk It Down
9.       Success Leaves Clues
10.   Release The Brakes
11.   See What You Want, Get What You See
12.   Act As If
13.   Take Action
14.   Experience Your Fear And Take Action Anyway
15.   Ask! Ask! Ask!
16.   Reject Rejection
17.   Use Feedback To Advantage
18.   Commit To Constant And Never-Ending Improvement
19.   Practice Persistence
20.   Practice The Rule Of Five
21.   Surround Yourself With Succssful People
22.   Clean Up Your Messes And Your Incompletes
23.   Develop Four New Success Habit A Year
24.   Stay  Focused On Your Core Genius
25.   Start Now!...Just Do It!



Berbekalkan motivasi dari buku ni lah saya memulakan langkah saya.  It took a year for me to take action!hehe.. Saya ulang baca buku ni 5 kali dan 3 kali istikharah sebelum saya ambil keputusan drastik yang mengejutkan semua orang ... SAYA RESIGN!... tanpa apa-apa clue, saya terus hantar resignation letter. 

Management counter-offer saya dengan gaji RM3,000 dan saya terus persistent dengan keputusan yang saya buat. Saya cakap dekat manager saya nak resign, titik!.. hahaha berani gila la time tu... saya berhenti tanpa plan yang kukuh pun time tu... Saya hanya bertawakkal kepada Allah kerana Allah dah gerakkan hati, insya Allah dia akan lorongkan saya ke jalan yang betul...

Saya berhenti kerja dengan alasan sambung belajar. Tapi masa tu saya belum pun apply untuk sambung belajar dan tiada biasiswa pun lagi yang saya dapat... Berbekalkan hanya RM3,000 bonus pada tahun tu, saya register belajar dan sara diri dengan gaji bulanan RM1,200 hasil kerja sebagai tutor dan part time lecturer. Selepas Semester ke 3 masters barulah saya dapat biasiswa... Alhamdulillah.... sekarang saya gembira dengan tindakan yang saya ambil. Ini yang saya mahu dan ini yang saya tahu... 

Masa saya berhenti kerja ada one of my collegues tanya macamana saya boleh seberani itu untuk resign. Terus ja saya bagi buku yang saya baca tu kepada dia. Dia juga mengalami masalah yang sama dengan saya. Tapi bila saya habis tempoh sebulan notis berhenti, dia belum habis baca buku tu, jadi saya hadiahkan kepada dia sebagai dorongan untuk dia. Moga buku tu memberi manfaat kepada dia... Saya dengar dia berhenti kerja juga selepas 5 bulan saya resign. Lepas tu saya tak dengar lagi berita dari dia... Mungkin dia juga sedang buat apa yang dia suka dan bekerja dalam bidang yang dia suka sekarang :D

Kenapa saya beli buku ni sekali lagi?... Bukan kerana saya kena cari direction semula, tapi sebagai pemberi semangat dan ingatan kepada saya dari masa ke semasa... biasalah.. manusia mudah lupa J ... Walaupun saya belum sampai ke tempat yang saya inginkan... saya sedang memanjat anak-anak tangga menuju ke tempat itu... Insya Allah... kita tengok dalam masa 3 tahun lagi :D... Masih ada 1 level lagi untuk saya completekan dan selepas ni kena set up advance level pulak!

So kawan-kawan... adakah anda dalam kemelut macam saya dulu? Struggling in your life? Work? Family Matters?.. TAKE ACTION!... “YOU CAN’T HIRE SOMEONE ELSE TO DO YOUR PUSH UPS FOR YOU”. Mungkin first step to do is get a motivation book for yourself. I have found mine... find yours!
Saya sedang buat apa yang saya suka.. Anda bagaimana??? Tepuk dada, tanya hati!


Till next entry! 

XOXO

Ifah

p/s: entry ni bukan untuk saya menunjuk-nunjuk, tapi untuk berkongsi bagaimana saya motivate diri saya untuk keluar dari kemelut hidup saya. Semoga menjadi manfaat bersama.

2 comments:

  1. bagus entry nie..dpt memberi inspirasi kpd sy juga..

    ReplyDelete
  2. hai.. salam kenal,
    follower no.14
    done follow sini,
    jom follow teman yea yunk..=)

    http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog

    ReplyDelete