Friday, May 20, 2011

Diari Hamil...

As previous entry... entry ni alkisah tentang diari hamil yang saya guna untuk catatkan perjalanan dalam tempoh kehamilan saya... Saya diperkenalkan dengan diari ni klinik tempat saya buat chek up.. misi (hehe gaya mm kampung) kat situ... dia cakap diari ni bagus..ada doa2 bagai..so saya belilah... harganya RM26...tapi worth mor than it cost. Why? I'll let you know.




Diari ni terbahagi kepada beberapa bahagian... bermula dengan sebelum mengandung...petua2 untuk dapatkan anak, doa, penjagaan badan dan sebagainya.... Banyak juga petua2...di letakkan dalam point2 yang sangat menarik untuk dibaca...

Bahagian seterusnya menceritakan tentang proses bila dah confirm mengandung, cara nak check, apa langkah2 nak jaga2... dan maklumat2 yang perlu kita tahu bila mengandung... bila mabuk apa nak buat, petua2... doa2... doa memang banyak... 

Bab seterusnya... Perkembangan baby... dia bahagikan mengikut trimester... ada bahagian untuk ktulis catatan untuk tiap2 minggu... catatan ibu, catatan klinikal, checklist ibu... lebih kurang lah...

After that, ada petua dan doa2 lagi bila nak lahirkan anak, apa yang perlu kita bawak ke hospital bila nak beranak hehe... Ada jgk cara nak jimak, exercise, perjagaan makanan dan sebagainya semasa hamil... Itulah lebih kurang hehe...

Ini saya copy paste dari blog yg jual buku ni hehe...lupa plak nak amik link..tapi just taip Diari hamil telaga biru.. banyak yang keluar. Ini lebih kurang descriptionnya....

  • Buku (idea asal oleh Kamaruddin Mamat) ini merupakan panduan lengkap kepada bakal ibu. Mendedahkan perkembangan semasa bayi serta ibu sepanjang kehamilan.
  • Panduan berguna bagi melancarkan aktiviti ibu semasa hamil dan menyediakan diri selepas proses bersalin.
  • Turut memuatkan tip-tip yang berguna kepada suami dan bakal bapa untuk kesejahteraan isteri dan bayi.
  • Mendedahkan panduan dan amalan yang sewajarnya sebagai seorang Muslim. ‘Checklist’, catatan ibu, memo ibu, ruang–ruang meletakkan gambar ultrasound bayi anda dan lain-lain lagi.
  • Dijadikan hadiah buat bayi yang bakal lahir supaya apabila telah dewasa si dia juga dapat menghayati saat-saat manis dan pahit ibu mengandungkannya.
  • Hadiah kepada isteri tersayang. - Khazanah kenangan paling berharga buat seisi keluarga yang boleh disimpan sebagai koleksi peribadi.

Pertama Kali....

Assalamualaikum... 

Wah, lamanya tak update blog... hmm... sebab dok melingkar kat rmh je... Tak de internet... hmmm.....

Lately, banyak benda pertama kali aku buat / rasa... mcm tu jgk dengan hubby... antaranya berkaitan dengan baby dalam rahmku ni... 

Yang pertama, 10/5/2011 yang lepas, aku pegi check up mcm biasa.... Tak sangka plak hari ni nurse nak check heartbeat baby.. Allahuakhbar.... tak tergambar perasaan dengar heartbeat baby for the first time... degupan jantung baby lebih kencang dari degupan jantung orang biasa... my baby 138 beat per min.. laju sgt... dengar dengan jelas sgt.... Tapi heartbeat di check di klinik kerajaan je...untuk para ibu2... cubalah pegi check klinik kerajaan di samping klinik swasta... For me, dua2 pegi... bila nak buat ultrasound, pegi klnik swasta... sebab kat klinik kerajaan 3 kali je sepanjang 9 bulan kita mengandung... tak ada salahnya kan :)

Yang kedua, for the first time my hubby can feel the baby kicking :) On 11/5/2011 malam, I feel so tired, nak tido awal...tapi baby mcm bergerak2 dalam perut...selalu malam dia tak active...siang je dia active bergerak... aku tarik tangan hubby letak di perut... mula2 dia tak rasa apa2...sebab selama ni pergerakan baby pun dia tak dapat rasa lagi... tapi aku suruh dia usap2 sebab selalu bila dia usap, baby akan tenang and bleh la tido... Tapi tiba2 baby kick dengan kuat... Terus hubby terbangun... terpegun jap dia... Sebelum dapat tengok sengihan dia hihih..excited gila dia first time rasa baby kicking...tengah2 malam dia jerit finally baby kicking hihih... Alhamdulillah... pegi check Dr semalam, hubby nak ikut skali... Jmpa dr mcm2 dia tnya... hehe.. excited betul dia nak jadi abah... Masa ultra sound dia tnya dah gerak dah baby? saya cakap dah menendang dah Dr... Dr terkejut... awal baby bergerak...cerdas budak ni Dr. cakap :D... Dr. cakap selalu mid bulan ke 6 baru bdk start kicking, for me baru tengah bulan 5... hmmm... Alhamdulillah :D....

Ini pengalaman aku dalam perjalanan nak jadi ibu... mungkn ibu2 yang lain rasa macam2 lagi... pelbagai pengalaman ni, saya catatkan di dalam Diari Hamil (keluaran Telaga Biru)... nanti saya tulis entri pasal buku ni... Ia bukan sekadar diari, tapi sebuah buku yang sangat bermanafaat untuk ibu2 mengandung....

Ni lah rupanya diari Hamil yang saya beli :D


Macam mana dengan ibu2 di luar sana? Macam mana pulak dengan pengalaman anda :D


Monday, May 16, 2011

Ibu Mengandung Mudah Lupa

Pagi tadi waktu jalan2 di kedai dalam UIA ni, tiba2 terbaca muka depan majalah Familia kalau tak silap... muka depannya Khaty, Zizie and Sam... Selak2, ada artikle pasal ibu mengandung...

Rupa-rupanya ibu mengandung mudah lupa disebabkan peningkatan jumlah estrogen yang banyak ketika mengandung...terutamanya apabila dah mula masuk ke bulan ke 6 dan ke atas kandungan... Selain tu, otak ibu mengandung juga akan mengecut sedikit ketika mengandung... tetapi akan kembali normal selepas dua bulan melahirkan kandungan...

Hmm no wonder lately mudah sangat lupa.. tengah bersembang dengan hubby kalo dia mencelah ape2, mesti lupa dah apa yg tengah cakap tadi.. kunci rumah dan pengikat rambut lagilah..selalu tak ingat letak di mana...
Mungkin inilah sebabnya... takut jugak..aku sorang je yg macam ni hihih... Rupanya memang normal... Siapa nak maklumat yang lebih tepat, boleh la beli majalah...malas nak beli majalah tu sebab 1 page je pasal ibu mengandung hihi....

Wednesday, May 11, 2011

Lebih Lama Dalam Kandungan dan Lebih Lama Disusukan, Lebih Besar Akalnya

Assalamualaikum...

Lagi entry copy paste... mengenai khasiat menyusukan bayi.. Saya dapat dari website Ratuhati



Perkembangan otak bayi dipengaruhi oleh jangkamasa dia di dalam kandungan ibunya dan jangkamasa dia menyusu susu ibu.
Lebih lama seseorang bayi di dalam kandungan dan lebih lama dia menyusu susu ibu, maka semakin besarlah otaknya. Kesimpulan ini dibuat hasil kajian yang dijalankan oleh Universiti Durham ke atas 128 spesis mamalia, termasuk manusia.
Penemuan ini menguatkan lagi saranan Islam dan juga WHO tentang tempoh dua tahun penyusuan susu ibu.
Perbandingan turut dibuat antara manusia yang mengandungkan anaknya selama 9 bulan dan menyusukan selama dua tahun yang mempunyai 1,300cc otak, dengan rusa yang bunting selama 7 bulan dan menyusukan anaknya maksima 6 bulan sahaja yang mempunyai 220cc otak.

Monday, May 09, 2011

Quote....

Assalamualaikum :)


Just a simple entry... My morning habit lately is visiting Prof. Dr. Muhaya fb wall... Found some quotes that really related directly to me. It gives a positive motivation to me...


Start moving forward by choosing to let go of unwanted and negative situations or events that you remember.
Start moving in a new direction by focusing on what you want. Begin taking steps to create the life that you want. ~ Prof Dr. Muhaya





Shift your energy and get your subconscious mind to help you 
attract positive situations." Karim Hajee






Jangan kisahkan apa yang orang kata, kisah apa yg Allah kata ~ Prof. Dr. Muhaya






Scientists have found that if you hold on to negative feelings and sad emotions or depressing memories there's a chance that you could reshape the human cell to the point where your thoughts of the past have a negative impact on your cells and your physical health. ~ Karim Hajee






Hanging on to bad memories can kill you. Because they actually destroy your nervous system and alter your cells.


I'll write about Prof Dr. Muhaya later... :)



Thursday, May 05, 2011

Intro balik kg :)

Ini entry saja nak buat org terliur hihi... Ini intro cerita balik kg :D


Best oooo... :D

Sambung Banjir...



Assalamualaikum....

Ini gambar-gambar sekitar banjir (sila tengok previous entry hihi)

Biar lah gambar dibawah yg bercerita... maleh dah nak menulis hr ni hehe






Air melimpah turun ke kampung... 

parit di atas penuh melimpah, airnyer turun ke kampung ikut pintu air ni lah huhu

Tengok le banjirnya... sini x clear.. karang tgk video...
depan skit tu jalannya dah start tenggelam...


my hubby yg enjoy tgk banjir... hampes :P

check out the video also... tengok betul2.. ada keta putih waja dah tnggelam x leh gerak kat tengah2 tu.. pak guard plak harung air ke kereta tu.. tu yg tau paras peha airnyer huhu....


video

Wednesday, May 04, 2011

Alamak!... banjir la pulak huhuh.....

Assalamualaikum...

It has been 2 weeks already I didn't update this blog...The reason is "THESIS" indeed. huhu...Alhamdulillah...finally I managed to submit my first draft of thesis... But it is not yet settled... Masih ada pembetulan that need to be done of course until the final draft will be sent to the cps...but terasa beban yang dah di galas 2 tahun ni berkurangan... :).. I submitted the thesis draft on thursday, terus balik kg di kedah on friday..hihih... but ada crita yg terjadi sebelum sempat sampai kg. hihih...

On friday morning, we're supposed to gerak from rumah di Gombak at 7.. hehe..tapi penat punya pasal, 8.30 baru gerak, ada hikmahnya jugak kami lewat...nanti akan diceritakan.... cuaca...redup.. sangatlah best..

Kami gerak ke kg hubby dulu di Jeram, Kuala Selangor sebab nak ambil kereta.. (pinjam kereta adik dia sebab kami takde keta...hehe.. dua2 suka merempit hihih)... sampai je kat puncak alam, (jalan ni short cut ke kg hubby... bleh jimat 30 min compare guna jalan biasa...) tengok jalan masuk kg dia banjir huhuh...air paras peha.... waaaaaaaaaa..... aduhai... cam mana? patutnya, tinggal 5 ke 10 min je nak sampai rumah mak... tapi kami terpaksa pusing.... huhuh.... yang lebih ngeri, semua jalan masuk ke kg dia tenggelam..huhuh....Kami tanya2 org yg lalu lalang jgk... katanya pagi tadi lg teruk... ada sorang tu tunjuk dia dlm keta pkl 7 sampai pkl 9 dekat2 situ... dikeliling air... air paras windscreen..(betul ke eja? hihih) aduhai..tengok mcm dah tenggelam dalam sungai je gayanya..... Alhamdulillah...kami gerak lewat skit... kalau tak terperangkap jugak waktu air tengah naik... org naik keta, kami naik moto je huhuh....

Then, kami teruskan jugak perjalanan... meredah air2 jugak... tapi yg tak bestnyer, kawasan tu banyak gila lori... huhuhu... teruk jgk la... memang mandi air banjir dari hujung rambut sampai hujung kaki... basah kuyup....

Kami pusing2 ada 4 ke 5 jalan... tapi tak bleh lepas... ada jalan tu, lori pun tak berani nak redah...dah tenggelam teruk.. huhuh... akhirnya hubby cakap, kita cubalah...ni jalan terakhir, dan paling jauh skali... dia confirm jalan tu insya allah tak tenggelam sebab kawasan bukit... For me, perut dah rasa tak tenteram..baby asyik pusing2... mungkin keletihan.... Lama pulak atas moto... pinggang dah mula sakit, kaki dah mula kebas.... sian hubby, tak pasal2 jadi mangsa cengkaman tangan aku... sebab sakit sangat tulang pinggul... rasa nak turun jalan kaki je....

Alhamdulillah...akhirnya kami sampai jugak ke kg hubby.... pada pkl 1.10 ptg huuhh...
Patutnya dah sampai kedah huhuhu..... ni lah pengalaman pertama... naik moto dari pkl 8.30 sampai 1.30 pm...5 jam atas moto..memang keje gila...

Petangnya pkl 3... baru kami gerak ke kedah.... mujur air dah surut.....
Kesinambungan balik kg punya cerita, next entry :D


P/s: Recently, I have been introduced to Prof Dr. Muhaya. Who is she??
Check this out... I'll write an entry 'bout this later :D